Het huis

Het huis begin 1900

Het huis rond 1910

De eerste dokter met zijn gezin

De eerste dokter met zijn gezin

Werk en privé waren toen nog gescheiden

Werk en privé waren toen nog gescheiden

Het stucwerk plafond

Het stucwerk plafond

De geschiedenis van ons huis begint in 1905 als de gemeente opdracht geeft tot de bouw van een woonhuis met praktijk voor de nieuwe dokter in Elspeet.

De eerste bewoner is dokter Gerhard. Dokter Gerhard was een echte dorpsdokter met een apotheek aan huis waar hij zelf de benodigde medicijnen maakte. Achtereenvolgens hebben dokters Van de Poll, dokter Schreuder en als laatste dokter Woudstra er hun praktijk gehad.

Het publieke deel van het huis voorzag in een wachtkamer, spreekkamer en een apotheek. Daarnaast was er het woonhuis voor het gezin van de dokter zelf en een kamer voor de dienstmeid. Uit die tijd stammen ook het koetshuis en het stookhok.

Veel van de oorspronkelijke indeling is bewaard gebleven. Stijldetails zijn in de loop van de jaren weg getimmerd om te voldoen aan de veranderde smaak. Latere bewoners hebben deze deels weer teruggevonden en hersteld. Toen wij het huis in 2018 kochten hebben we zelf ook bij onze verbouwingen de originele kraaldeel plafonds te voorschijn gehaald en in de kamer-en-suite het originele stucwerk plafond teruggevonden. Heel bijzonder is dat het stucwerk was beschilderd. De kleuren waren nog als nieuw. Helaas was het stucwerk plafond niet te herstellen. Het is bewaard gebleven achter het nieuwe plafond en blijft zo een origineel onderdeel van het huis.